Spenótos lencsefőzelék tökös-tofu fasírttal

nehézség

könnyű

idő

60 perc

adag

6

Hozzávalók

  • 500gr lencse
  • csicseriborsó vagy sárgaborsó liszt (rizsliszttel is jó)
  • babérlevél
  • bors
  • kurkuma
  • pár marék spenót (friss vagy fagyasztott)
  • fokhagymapor
  • hokkaidó tök (tökéletes a sima sütőtök is)
  • 6 db kisebb burgonya
  • lilahagyma
  • fűszerkömény
  • őrölt fűszerpaprika

Elkészítés

1. lépés

A lencsét áztasd be pár órára, öblítsd át, majd vízzel és pár babérlevéllel tedd fel főzni. Mikor már majdnem puha, ízesítsd sóval, borssal, fokhagymaporral, kurkumával és sűrítheted pár ek csicseriborsóliszttel, amit előzőleg keverj el némi vízben. 

2. lépés

Ekkor adj hozzá két marék porciózott aprított spenótot a fagyasztóból, rottyan egyet és készen is van.

3. lépés

A tököt (nekem ez most egy kisebb hokkaido volt) vágd csíkokra, távolítsd el a héját, magházat (magokat begyűjtöttem sütni), majd felkockázva tedd fel főni vízben.

4. lépés

Egy másik lábasban a burgonyákat (nekem 6 kisebb) hajában rakj fel főni.

5. lépés

Mikor mindkettő puha, szűrd le őket, a burgonyákat hámozd meg, majd a tökkel együtt egy keverőtálba nyomd őket krumplinyomóval.

6. lépés

Ezután 2 db bio tofut (180 grammosak) kézzel belemorzsoltam a tökös masszába, sóztam, borsoztam, fokhagymáztam, (jöhet bele lilahagyma is, én elfelejtettem), fűszerkömény és egy kicsi pirospaprika ment még hozzá, valamint annyi csicseriborsó liszt, amennyivel lapos kis fasírtokat formáztam belőlük.

7. lépés

Sütőpapírral bélelt tepsiben sütöttem őket 220 fokon, amíg aranybarnák nem lettek.

Pikáns ázsiai sütőtökkrémes rizstészta, fokhagymás szójás tofukockákkal és fafülgombával

nehézség

könnyű

idő

50 perc

adag

4

Hozzávalók

  • 1 csomag rizstészta (metélt, vékonyabb, bármelyik)
  • 1 nagy maréknyi szárított fafülgomba
  • 1 hokkaido tök (lehet sima sütőtök is)
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 300 gr füstölt tofu
  • szójaszósz
  • fokhagymapor
  • bors
  • szerecsendió
  • gyömbérpor

Elkészítés

1. lépés

Először a szárított fafülgombát (1 maréknyit) forró vízzel öntsd nyakon és hagyd hogy 4-5 szörösére dagadjon.

2. lépés

A rizstésztát forrásban lévő sós vízben főzd 5-7 percig, majd szűrd le és öblítsd le hideg vízzel.

3. lépés

A hokkaido tököt (ez lehet sima sütőtök is) nem kell megsütnöd, csak főzd puhára felkockázva, egy darab hagymával, pár gerezd fokhagymával.

4. lépés

Fűszerezd sóval, borssal, gyömbérrel, szerecsendióval és római köménnyel, majd turmixold krémesre.

5. lépés

A tofut kockázd fel, egy tálban keverd össze fokhagymaporral és szójaszósszal, majd süsd ropogósra minden oldalát egy serpenyőben.

6. lépés

Tálalás előtt a tésztát keverd össze az isteni tökös szósszal, majd a többit halmozd a tetejére, szórd meg egy kis szezámmaggal és szárított korianderrel a végén.

Tökéletes tök lasagne

nehézség

könnyű

idő

75 perc

adag

6

Hozzávalók

  • 1 főzőtök
  • 1 vöröshagyma
  • 300 gr GMO mentes füstölt tofu
  • 1 pici sűrített paradicsom konzerv
  • 1 doboz passzírozott paradicsom
  • bors
  • fokhagyma
  • oregánó
  • bazsalikom
  • lasagne lapok (durum)
  • Violife krém
  • Violife mozzarella
  • Flora plant krém (enélkül is elkészíthető)
  • kapor

Elkészítés

1. lépés

Sima főzőtököt pucold meg, vágd apróbb kockákra, majd tedd félre. Egy nagyobb hagymát pucolj meg, apróra vágd fel és egy serpenyőben kezd el pirítani pici kókuszzsíron (lehet szimplán csak 1 deci vízzel is ha nem használsz zsiradékot).

2. lépés

Az üvegesre pirult hagymára morzsold kézzel a 300 grammos füstölt tofut és ha van maradék tofu, vagy egy kisebb akkor még azt is. Jöhetnek a tök kockák is és a fűszerezés. Só, bors, fokhagymapor, oregano, bazsalikom, egy kis sűrített paradicsom konzerv és egy doboz passzírozott paradicsom.

3. lépés

Addig főzd, amíg a tök félkész lesz, majd az egészet lasagne lapokra halmozd, majd rétegezd őket amíg minden el nem fogy.

4. lépés

Egy kis csavart raktam bele, mert besamel helyett Flora plant krémet locsoltam a rétegek közé.

5. lépés

A tetejét szórd meg reszelt Violife mozzarellával és süsd készre.

6. lépés

Tálaláskor egy kis kapros Violife krémet locsolj rá. 🙂 

Aranyló tökpüré, sötét-pácos káposzta steak és édes-zöldfűszeres répa-krumpli csatnival

nehézség

könnyű

idő

90 perc

adag

4

Hozzávalók

  • 1 kisebb főzőtök
  • 1 fejes káposzta (lehet sima vagy kel)
  • 6 nagyobb burgonya
  • fél kg répa
  • pár darab vöröshagyma
  • szójaszósz
  • sörélesztő pehely
  • fokhagyma granulátum
  • rizsszirup vagy agave szirup
  • bors
  • kurkuma
  • oregánó

Elkészítés

1. lépés

A főzőtököt pucold meg,  vágd kockákra, 2 burgonyával is tedd ezt, majd tett fel őket főni annyi vízben ami ellepi.

2. lépés

A káposztát vágd vastagabb szeletekre (kb. 3 cm) és fektesd őket egy sütőpapíros tepsibe. Fogj egy kisebb keverőtálat és készítsd el benne a sötét szószt a káposztához. Szójaszósz, sörélesztőpehely, fokhagymapor, pici só, keverd jól össze és szilikon ecsettel kend be a káposztákat. Annyi keveréket csinálj, ami ellepi az összeset. 190 fokon süsd őket puhára.

3. lépés

A répákat és a maradék burgonyát pucold meg, vágd őket nagyobb hasábokra, egy keverőtálban keverj hozzá rizsszirupot, oregánót, bazsalikomot, majd mehet ez is sütőpapírral bélelt tepsibe (rakd a káposzta mellé ha nagy tepsit vettél elő). Dobhatsz mellé fokhagymákat is vagy bármilyen hagymát. Ezt is süsd addig amíg meg nem barnul picit a szélük.

4. lépés

A tökkockák ha megfőttek fűszerezd sóval, borssal, kurkumával és turmixold krémesre.

5. lépés

Tálald a képen látható módon! Nekem volt otthon még szilvacsatnim, azt raktam még a tányérra 🙂

 

Vegán bundáskenyér sárgaborsó bundában, gyerekkorom kedvence a savanyított lilahagyma és édes paradicsom

nehézség

könnyű

idő

15 perc

adag

2

Hozzávalók

  • 8 szelet (csinálj inkább többet!) kedvenc kenyered (nekem ez teljes kiőrlésű)
  • csicseriborsó liszt (ezt soha nem tudom kimérni pontosan, mindig utána pótolok)
  • szűrt víz
  • fokhagyma
  • bors
  • kurkuma (de curry fűszerkeverék is illik hozzá)
  • fekete só (enélkül is tökéletes, de ha szereted a tojás ízt, akkor egy fél kávéskanállal rakj a keverékbe)
  • bármilyen zöldség, amit szeretsz (nálam gyorsan savanyított lilahagyma és paradicsom)
  • Rama Culinesse (vagy kókuszzsír)

Elkészítés

1. lépés

A csicserilisztet keverd össze a fűszerekkel, majd annyi vízzel, hogy palacsintatészta állagot kapj. Hagyd egy kicsit pihenni, akkor jobb lesz.

2. lépés

Kis Rama culinesse-en süsd a masszába mártogatott kenyér szeleteket aranybarnára és már fogyaszthatod is!

Száraz fehérboros fűszeres sült gyökérzöldségek mélyfekete beluga lencsével, nyakonöntve isteni besamel mártással

nehézség

közepes

idő

75 perc

adag

6

Hozzávalók

  • kb. 2 kiló gyökérzöldség vegyesen (répa, gyökér, paszternák, burgonya, zeller)
  • bármilyen hagyma vegyesen
  • 300 gr beluga lencse
  • kb. 2 ek. Rama Butter Alternative
  • 2 ek. liszt
  • 5 dl növényi zabtej
  • bors
  • szerecsendió
  • fokhagymapor
  • curry fűszerkeverék

Elkészítés

1. lépés

A gyökérzöldségeket pucold meg, vágd nagyobb hasábokra és dobd egy tepsibe őket.

2. lépés

Tisztítsd meg a hagymákat, vágd őket nagyobb darabokra és mehet a zöldségekhez. Fűszerezd meg őket sóval, borssal, fokhagymaporral és curry fűszerkeverékkel, locsolj pici olívaolajat vagy kókuszolajat rájuk és mehet a 190 fokos sütőbe addig, amíg szépen barnásra nem sülnek.

3. lépés

A beluga lencsét nem kell előáztatni, ezért rakd fel főni simán só nélkül, kb. 25 perc alatt készen is van.

4. lépés

Készítsd el a besamel mártást: olvaszd fel lassú tűzön a vaj alternatívát, keverd bele a lisztet és ha már habzik, öntsd fel a növényi tejjel, majd keverd simára egy habverő segítségével.

5. lépés

Ha készen vannak a tepsis zöldségek, öntsd a tetejére a beluga lencsét és halmozd rájuk a besamelt ahogy a képen is látod és rakd vissza picit a sütőbe hogy összemelegedjen az egész.

6. lépés

Én petrezselyemmel díszítettem 🙂

Kurkumás polenta, krémes barna csiperke mártás, Irsai Olivérben párolt spárga és francia reggeli retek

nehézség

közepes

idő

60 perc

adag

4

Hozzávalók

  • 100 gr kukoricadara
  • vaj alternatíva (Rama Butter Alternative)
  • 500 gr barna csiperke gomba (sima is lehet)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 csomag francia reggeli retek (simával is tökéletes)
  • 1 csomag zöldspárga
  • bors
  • kurkuma

Elkészítés

1. lépés

A kukoricadarát őröld meg késes aprítóban, majd tegyél fel 6 dl vizet forrni pici sóval és egy csipet kukoricadarával (így nem fog becsomósodni).

2. lépés

Mikor forr a víz, öntsd bele a kukoricadarát és egy habverővel kevergetve főzd addig amíg készen nem lesz. 

3. lépés

Mikor puha a dara, egy darab Rama butter alternative-ot keverj még hozzá a selymessége végett.

4. lépés

Ezt a masszát egy sütőformába (bármilyen lapos tál jó, aminek van szegélye, én piteformába öntöttem) öntsd pihenni, később lehet szeletelni.

5. lépés

Olvassz Rama butter alternative-ot egy lábasban, majd dobd rá a felszeletelt gombákat, a fokhagymákat is apróra vágva, sóval, borssal, fehérborssal fűszereztem, pici vizet adtam hozzá és Flora plant főzőkrémmel sűrítettem.

6. lépés

Egy serpenyőben pici vizet, kb. 1dl Irsai Olivért és egy darab Rama butter alternative-ot melegíts, majd először a spárgákat, azután  külön a retkeket párold készre.

7. lépés

A mellékelt módon tálalhatod 🙂

Mennyei currys-kókuszos karfiolkrémleves, Flora plant-el gazdagítva selymesre, répa chipsszel

nehézség

könnyű

idő

30 perc

adag

4

Hozzávalók

  • 1 fej karfiol
  • 2 nagyobb burgonya
  • bors
  • szerecsendió
  • fokhagymapor
  • curry fűszerkeverék
  • kókuszreszelék
  • Flora plant krém (vagy rizstejszín)

Elkészítés

1. lépés

A karfiolt a burgonyával, főzd meg (én saját zöldségalaplében főztem).

2. lépés

Fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval, pici fokhagymaporral, curry fűszerkeverékkel és kevés kókuszreszelékkel, önts hozzá Flora plant főzőkrémet és turmixold össze. Ezt botmixerrel vagy a forrót tűrő turmixal is simára dolgozhatod.

3. lépés

Nekem maradt répachipszem, de pirított magvakkal, vagy pirított tofuval is isteni, illetve pirítóssal is.

Gombapásétom

nehézség

könnyű

idő

20 perc

adag

4

Hozzávalók

  • 500 gr barna csiperke (simából is tökéletes)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma vagy lilahagyma
  • bors
  • szerecsendió
  • folyékony füst
  • sörélesztő pehely
  • oregánó
  • 2 marék kesudió
  • olívaolaj vagy kókuszolaj

Elkészítés

1. lépés

A kesudiót áztasd be forró vízbe egy tálban.

2. lépés

A vöröshagymát, fokhagymát vágd apróra, majd pici olajon kezd el őket pirítani.

3. lépés

A gombákat (ne mosd meg!) vágd darabokra és mehet a serpenyőbe a hagymákhoz. Fűszerezd ízlésed szerint, de turmixolás után úgyis kóstolni kell még.

4. lépés

Egy turmixgép segítségével (olyan ami bírja a forrót!) dolgozd krémesre a gombákat a lecsöpögtetett kesudióval és ízesíts ízlésedre.

Isteni spenótos – fokhagymás szuper zabkása

nehézség

könnyű

idő

15 perc

adag

2

Hozzávalók

  • 1 bögre nagyszemű zabpehely (vagy apró, ha azt jobban kedveled)
  • 2 marék bébispenót (vagy 2 adag porciózott fagyasztott paraj)
  • 2 tk. chiamag
  • 2 tk. sörélesztő pehely
  • szerecsendió
  • bors
  • fokhagymapor
  • + a saját bio csicsóka őrleményemből 1 kk (bioboltokban hozzáférhető)

Elkészítés

1. lépés

A zabot a chia maggal és fűszerekkel öntsd egy kisebb lábasba, és főzd puhára.

2. lépés

Közben add hozzá a spenótot is és állítsd be a kívánt állagot vízzel.

3. lépés

Én imádom a sós zabkását, ha még nem próbáltad, akkor rajta 🙂

Vegán székelykáposzta

nehézség

közepes

idő

60 perc

adag

6

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 300 gr füstölt tofu (gombával is készítheted, abból több kell, vagy vegyesen is)
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika
  • bors
  • folyékony füst
  • kis szójaszósz
  • olívaolaj
  • tálaláshoz növényi krém, vagy Flora Plant

Elkészítés

1. lépés

A savanyú káposztát kicsit átöblítheted, én nem nagyon szoktam, mert szeretem így savanyún. Egy pici olívaolajon elkezdheted pirítani.

2. lépés

Egy másik serpenyőben piríts apróra vágott vöröshagymát kis olívaolajon, majd kockázd fel (kb. kockacukor méretűre) a tofut és mehet rá a hagymára, az apróra vágott fokhagymával együtt.  Add hozzá a fűszereket, szójaszószt és folyékony füstöt.

3. lépés

Közben a félkész savanyú káposztát öntsd át egy kisebb tepsibe, majd erre jöhet a kész tofupörkölt. Sütőben 190 fokon süsd amíg meg nem pirul kicsit a káposzta és növényi krémmel tálalható is. 🙂

Még több a receptjeim közül!

Kurkuma Gyömbér Shot

Csípős Savanyű Kínai Leves

Máktej

Telefon

+36 30 284 5537

Email

eddmagadajovodbe@gmail.com

Elérhetsz ekkor

Hétfő – Péntek: 8.00- 17.00